REVIEWS



Borlänge - Borlänge Jazzklubb konsert på Liljan - 

Jan Gerfast Blues Band

  Tisdag 30.09.2014  kl. 09:19

Blå toner i Borlänge

Jan Gerfast Bluesband liknar knappast något annat när det gäller blues.


Ja, är det ens alltid blues som bandet spelar?

Den publik som tagit sig till Borlänge jazzklubb och Liljan i måndags fick dock uppleva en musikaliskt fin afton med lätt egensinnig musik

och dessutom fick man höra Borlänges egen storhet på orgel, Pierre Swärd, hoppa in och spela tre låtar med Jan Gerfast Bluesband.


Jan Gerfast är känd för sin egen stil när det gäller blues.


Det är en stil som kallas Groovy blues. Förutom att spela gitarr så sjunger han och han skriver också text och musik. Hans musik är ganska tidlös.

Rötterna finns i bluesen, men Jan Gerfast är inte fast i en stil utan prövar gärna nya inslag och kan plocka in både pop och country i sin musik.


Jan Gerfast Blues Band har besökt Borlänge tidigare så det blev ett återbesök av ett band som nu gjort över 2000 spelningar.

I bandet ingår Jan Gerfast, gitarr och sång, Magic Mama, keyboards och sång, Patrik Johnsson, bas och Simon Cop, trummor.

Billies Blues, en låt skriven av Billie Holiday inledde och spelades som en slow blues.

Här fick publiken direkt höra Magic Mama sjunga och spela tungt piano med sin klaviatur. Senare i programmet ställdes knapparna om till orgel.


Jan Gerfast sjunger dock det mesta och spelar gitarr på ett lite annorlunda sätt.

Lite swamp funk eller New Orleansblues blev det också i en låt skriven av Allen Toussaint. Och så där håller det på.

Det finns inga riktiga ramar för Jan Gerfast Bluesband eller som Jan Gerfast sade: – Det svänger, alltså kan vi spela låten.

Så enkelt kanske det är och ska vara. Varför krångla till det.

100 procent blues blev det också i några låtar, men ofta kunde man ana lite rock, lite 60-tal eller som i första sets avslutningslåt, 50-tals rock.

Jan Gerfast har lyssnat på alla gitarrhjältar, så verkar det i alla fall, och plockat lite här och lite där och får det att fungera.

Detta egensinniga gitarrspel har sina fördelar och man bara måste gilla det.

Magic Mama med sin röst och sin klaviatur är en tillgång för bandet och Patrik Johnssons bas har allt man kan önska.

Simon Cops trummor fick inte gnistra riktigt förrän i extranumret, men då kom de i ett fint solo.

                                           
                                         Lennart Götesson    Dala-Demokraten                                                 

http://www.dalademokraten.se/kultur/musik/bla-toner-i-borlange







Jan Gerfast - Hippies united

Skivor Publicerad 29.05.2013 kl. 04:00


Slår mig att den här plattan lika gärna skulle ha kunna släppts 1976. Eller 1993. Jan Gerfast har alltid gjort tidlös musik.

Rötterna finns givetvis i bluesen, men Gerfast har aldrig varit någon puritan.

Han ger sig ut på upptäcktsfärder och väver in influenser från pop, soul och country.

Det ger "Hippies united" en varm ton som för tankarna till Sven Zetterberg.

Orgeln och svänget i titelspåret, den krämiga "Looking out of my window" och den avskalade "Voodoo man" är topparna.

Det enda som är lite synd är att Gerfast röst inte riktigt har register för att ge låtarna en dimension till.


Stefan Lindqvist - Helsingborgs Dagblad




Helsingborg - The Tivoli

Jan Gerfast Band - Album Release Party

24.05.2013



Jan Gerfast Band-The Tivoli-Helsingborg-Photo by : Herbert Tinz
Photo : Herbert Tinz

Man kan komma långt med en vit Strata. Det går att slå världen med häpnad.

Ikväll är det Jan Gerfast som har släppefest för nya plattan, ”Hippies united”, på Metalbaren på The Tivoli.

Fullsatt, festligt och mycket Fender när bandet spelar.


Herbert Tinz - Helsingborgs Dagblad








Jan Gerfast - Hippies United



Hippies United-Jan Gerfast Spielzeit: 34:14
Medium: CD
Label: Magic Musik, 2013
Stil: Blues Rock

Review vom 08.06.2013

Rocktimes
Mike Kempf


Jan Gerfast, den ich bei meiner Electric Blues Power-Rezension vom letzten Jahr schon als grandiosen Gitarristen kennenlernen durfte,

ihn dabei zum Teil der Frickelei 'anklagte', haut nun - gut zwölf Monate später - mit "Hippies United" ein weiteres Album raus.

Gegenüber seinem Vorgängeralbum hat er diesmal seine musikalischen Mitstreiter auf drei beschränkt,

die da wären Magic Mama an den Tasten, Magic Man am Bass und Simon Cop am Schlagzeug.


Auf seinem aktuellen Tonträger vernehme ich einen etwas softeren Gerfast,

der mit viel swingendem Blues brilliert und seine glänzend gut aufgelegten Stimmbänder in die Waagschale wirft.

Und wirklich, bisher war mir gar nicht so bewusst, welch genialer Sänger er ist - meinen Respekt Jan!


Wenn er sich dann noch mit seinem erstklassigen Gitarrenspiel begleitet, gibt es so gut wie nichts auszusetzen.

Dass die Tonkonserve so richtig rund läuft, dafür sorgen auch die drei anderen Instrumentalisten.

Sie halten sich sehr geschickt und nie aufdringlich wirkend, gekonnt im Hintergrund, was Gerfast Songarchitektur bestens zugute kommt.


Anhand der minimalistischen Spiellänge von etwas über vierunddreißig Minuten ist es eine sehr schnelllebige Platte.

Doch die Erkenntnis schmälert in keinster Weise die Qualität der Tonkonserve!

Im Gegenteil, eher empfinde ich ein Bedauern, dass nach einer guten halben Stunde schon wieder Schluss ist.

Doch ich habe schnell herausgefunden, was sich gravierend von seinem 2012er Album unterscheidet:

Er hat diesmal auf ausufernde Gitarrenläufe komplett verzichtet, spielt dafür sehr dosiert auf den Punkt kommend und mit sehr gefühlvoller Fingerakrobatik.


Einen Anspieltipp herauszufiltern halte ich für schwer und wenig sinnvoll. Es ist in der Gesamtheit ein entspanntes,

nicht ausartendes Blues-Scheibchen geworden, das prima dazu dient, jeglichen Stressfaktor von der Seele zu spülen.


Abschließend bleibt festzuhalten: Auch wenn der interessierte Hörer diesmal keine knallharten Soloattacken zu erwarten hat,

der am 18. September neunundfünfzig Jahre alt werdende Schwede hat als Komponist, Sänger und Gitarrist sein außergewöhnlich gutes 

musikalisches Verständnis wieder einmal fett unterstrichen und wirkt dabei wie ein ewig jung gebliebener Songarchitekt.


Also nix 'alter Schwede'! Die Platte besticht mit einfachem Blues, einfach guter Musik, guten Instrumentalisten und guten Textvorträgen.

Alles Voraussetzungen, die für eine Kaufempfehlung sprechen.



Line-up:

Jan Gerfast (vocals, guitar)

Magic Mama (keys, backing vocals & drums - #10)

Magic Man (bass)

Simon Cop (drums)



Tracklist
01: Hippies United (3:39)
02: Looking Out Of My Window (3:24)
03: I Wanna Love You (3:15)
04: Moving On In Life (2:42)
05: Blues Companion (3:16)
06: Rolling Like A Stone (3:01)
07: Shaking The Ground (3:26)
08: Nothing To Lose (3:31)
09: Voodoo Man (3:07)
10: Foot The Bill (4:53)


Externe Links:

Jan Gerfast

 Jan Gerfast bei Facebook

Jan Gerfast Band bei Facebook








Bornholm - Rønne - Musikhuzet - Raschs Pakhuz  

Jan Gerfast Band


Stående bifald til svenskere

Søndag 02.06.2013  kl. 06:55




De leverede en super oplevelse-Jan Gerfast Blues Band-Raschs Pakhuz-Rönne-Bornholm

Jan Gerfast & Co. leverede en super oplevelse i Raschs Pakhuz


Svenske Jan Gerfast og hans band fik stående bifald fra publikum ved afslutningen på lørdagens koncert i Raschs Pakhuz i Rønne.

Koncerten rev publikum med fra starten. Jan Gerfast & Co. leverede en super oplevelse.
Flere blandt publikum var mødt op til bandets tilbagevendende besøg på øen. Og de blev heller ikke skuffet denne gang.
Da bandet spillede deres sidste nummer var samtlige gæster oppe og stå og klappede med til musikken.




Stående bifald til svenskere-Jan Gerfast Blues Band-Raschs Pakhuz-Rönne-Bornholm

Da bandet spillede deres sidste nummer var samtlige gæster oppe og stå og klappede med til musikken.


Jan Gerfast, guitarist, sanger, tekstforfatter og komponist, er født 1954 og opvokset i Osby -
en by med godt 7.000 indbyggere i Gøngeområdet i det nordlige Skåne.

I 1600-tallet spillede området omkring Osby en central rolle i krigene mellem Danmark og Sverige,
og mange dansksindede snaphaner gemte sig i skovene omkring Osby.


Jan Gerfast har turneret, indspillet eller jammet med internationale kunstnere som "Uncle" John Turner,
"Big Joe Turner, Angela Brown, Junior Wells, Willie "The Touch" Hayes, Erin Jaimes og mange flere.


Photos: Ulla Heiner Pedersen / Musikhuzet / Bjarne Hansen

Bornholm.nu









Veranstaltungen des 15. Nordhäuser Jazzfrühlings

Jan Gerfast Blues Band

Es war Bluestime

Montag 15.04.2013  15:56 Uhr


Die Jan Gerfast Blues Band begeisterte am Samstag die Fans in der gut gefüllten Cyriaci-Kapelle.

Schon nach den ersten drei Titeln hielt es einige nicht mehr auf den Stühlen und im zweiten Teil des Konzertes wurde offiziell vor der Bühne abgetanzt...


"Magic Mama" stach aus der dreiköpfigen Band mit ihren Einlagen am Flügel heraus und auch der Einstieg eines ehemaligen Nordhäusers,

"Stani" an der Mundharmonika, führte zu einer prächtigen Stimmung an diesem Abend.

Ein sehr zufriedenes Publikum trat nach drei Zugaben nicht ganz freiwillig den Heimweg an.



 Weitere Informationen zu den Veranstaltungen des 15. Nordhäuser Jazzfrühlings, erhalten Sie auf   www.jazzclub-nordhausen.de



Jan Gerfast Blues Band- des 15 Nordhäuser Jazzfruhlings-Foto: Holger Gonska
Photo : Holger Gonska

nnz-online









Jan Gerfast Trio - Electric Blues Power



GYR088

Grooveyard Records

Compilation CD-012

 


Sweden has produced a number of guitar heroes, from Yngwie Malmsteen to John Norum, but few capture the spirit of Blues-Rock like Jan Gerfast.

Making good use of the standard trio formula, this retro-70s guitar god tells a familiar story with his instrument -- but he tells it in his own way.


The songs hold together with the cement of his fine guitar work, informed by the masters who came before him.

He infuses life into every note, as if he has a special sanction or even blessing from his obvious influences -- Hendrix, Trower, Marino, and Clapton.


By the time the Hendrix bonus track appears at the end of the disc, you're ready for anything, 

and Gerfast indeed gives it to you -- hard and intense, with feeling.

 

You don't want to miss this!

 

Steve Rosen (Author) (4.12)









Bruxelles - Music Village

Jan Gerfast Blues Band

Mardi 25.05.2010



Jan Gerfast-Music Village-Bruxelles
Photo: Michel

Rue des Pierres, un lendemain de Pentecôte, le Music Village, 

le plus new-yorkais des clubs de jazz du côté de chez Manneken-Pis, ne fait pas le plein.

Dommage, le menu du jour n'est pas banal:


Jan Gerfast Blues Band


Le guitariste suédois parcourt l'Europe depuis plus de trente ans et,

avec plus de 100 concerts donnés pendant que la terre fait un tour complet autour du soleil,

on peut estimer qu'il a passé plus de temps sur scčne que dans le lit de madame.

Et pourtant, gučre de traces enregistrées, deux microsillons: 'Fuckin' up the blues' et 'Still out there'.

Sont quatre scandinaves ce soir: 

Jan Gerfast: vokal, sa guitare, son chapeau et ses boots multicolores, une espčce de Crocodile Dundee d'Helsingborg.

Magic Mama: keyboards och säng, une madame qui connaît les ficelles.

Lars Persson, le cowboy de la basse et le drummer de service: Christer Nilsson.


A 20h30' pile, aprčs s'ętre rincés les amygdales ā la Leffe, les Vikings nous balancent leur premier blues.

'Rocking in the Grave' , cadavres en folie.

Une danse ensorienne sur fond de shuffle dantesque.

Le Gerfast est de la famille Stevie Ray Vaughan ou Johnny Winter, on va pas s'endormir au village.

'Loving Machine' du bluesrock aux odeurs George Thorogood & the Destroyers.

Gerfast, sans avoir l'air d'y toucher, t'envoie des riffs assassins,

les copains assurent un max et les petites touches de claviers pimentent, agréablement, la sauce.

'A lot to say' un slowblues lyrique dans la lignée du 'Tin Pan Alley' de Stevie Ray.

And now a real slow blues, Brussels: 'Take my Time', racoleur et sensible. 

Le gaillard fait preuve d' une technique peu commune et son chant est proche des meilleurs bluesmen blancs, 

style Johnny Winter, Clapton ou Dave Walker (époque Savoy Brown).

On change, radicalement, de cap avec 'I'm a roller' un blues de déménageurs.

'Going on in life' juteux comme du Creedence Clearwater Revival.


On continue ā pomper sévčre: 'Niedersachser blues' ,

lā aussi les gens s'éveillent aux sons de ...I woke up this morning... et ont un besoin de blues.


Un plekker te faisant regretter l'absence d'élément féminin aguichant (y avait la serveuse, mais le turbin c'est sacré) : 'Out in the Universe'.

'I'll make you mine' retour au shuffle et on termine le set par un nouveau titre, called 'Shuffle in E' jusqu'ā nouvel ordre. 

Une confession intime...don't you know I'm a Voodoo man...


On a pas vu le temps défiler: 10 titres, 45' !

Du blues traditionnel authentique. Pas d'artifices ... droit au but, telle est la devise!



Set 2

Aprčs ravitaillement Leffe!

'I wanna love you'... t'ai vue en rue, j'aimais ton jeu de jambes...

A notre époque, on disait: vous habitez chez ta maman?

John Mayall: 'The Bear' le plus bel hommage ā Bob Hite de Canned Heat.

Formidable version.

Magic Mama is going to sing you one: 'Hound Dog': la chasse est ouverte, mais comme t'as jamais pu attraper un lapin...

'Going down to the promised land' retour au blues.

Ah bon, vous aimez le rock'n roll, OK! ' Blues Companion'.

'Hippies United' ..gimme love, freedom and understanding ...gimme peace...

Un coup d'oeil au calendrier: le 25 mai 2010.

Pensais qu'on était en 68!

Magic Mama bis: 'Amazing Grace' un piano, une guitare en sourdine!

Pas la meilleure version entendue!

On achčve le gig sur un nouveau titre (provisoire) 'My Shuffle in A' .

Une leįon de blues.

Technique, groove, finesse, intensité, métier....Jan Gerfast Blues Band,

 c'est pas des ringards: en concert, tu passes un moment agréable!


Par Michel - Publié dans : Concerts








Herzbrück - Kick

Herzbrücker Zeitung 21.05.2007











Internationales Bluesfest Eutin

Ostholsteiner Anzeiger 19.05.2006











Werdohl - Alt Werdohl

Westfälische Rundschau 23.05.2006











Göteborg - Jamesons

Jan Gerfast Blues Band

Tisdag 19.07.2005 

Jan Gerfast sång/gitarr, Anna Johansson keyboard/sång,

Sune Martinell bas och Sam Anthonsson (?) trummor.


Visst var det blues från Helsingborg - Gerfast tillhör veteranerna bland Skånebluesens gitarrhjältar – men soundet var 100% Texas.

Slöt man ögonen blev det nästan spöklikt: inte bara gitarrspelet utan också rösten var ofta SRV upp i dagen.

Men Gerfasts omsorgsfulla spel speglade tack och lov inte bara den vräkigaste varianten av SRV (som det ju tyvärr ofta blir)

utan också den coolare stil som också var så vanlig hos kung Vaughan d.y.


Dessutom en mycket snygg ton i gitarren: en klassisk Fender Stratocaster / Fender Deluxe-kombination.

Ibland dubblade Gerfast sina solon med ordlös sång - något som jag egentligen inte är så svag för, men här fungerade det verkligen.

Nästan bara egna låtar i repertoaren, men visst kände man igen form och ackordsföljd från ex. ståpälsbluesen "Tin Pan Alley".


Ja, några covers blev det förstås under kvällen:

"Hound Dog", "All Your Love" med grant orgelsolo, en mycket mycket snyggt lirad "Hey Joe" och till slut "Lucille".

Sansad volym (tack!) men ett fruktansvärt driv: Gerfast har hittat en rytmsektion 'att dö för'.


Det här bandet hade inte suttit fel på en bluesfestival nära dej nästa sommar!



ChristerFridhammar  ( 2005-07-20 )


http://www.fridhammar.com     - hört från scenerna -     http://www.fridhammar.com/reviewsa.html







Dresden - Jazzclub Neue Tonne | Presse-Echo

Montag 13.09.2004



Zeitungsausschnitt
ZeitungsausschnittZeitungsausschnittZeitungsausschnitt


Dresdner Neueste Nachrichten





Š  2001 -  2016  Magic Music